lørdag 30. juli 2011

22.07.2011: Terror, sorg, smerte, tap, håp og solidaritet.

Nå har vi fått kjenne litt av den smerte og sorg som en milliard mennesker allerede lever med hver eneste dag.

22.07.2011, dagen da en selvhøytidlig dagdriver setter Norge på hodet i et hav av sorg, smerte og død. Denne gjødselsfaen gir oss en smakebit av menneskets mørkeste potensiale, men også en smakebit av den virkelighet millioner av mennesker lever i hver eneste dag.

Tenk deg Utøya og regjeringskvartalet 22.07.2011 som en del av hverdagen din. Den hverdagen i årene 1939 - 1945 mange av oss fikk beskrevet av våre foreldre og besteforeldre. Den hverdagen du har fått vist i form av film og bøker, men som man ofte bare har trukket på skuldrene av og glemt i neste nu.


22.07.2011 fikk du et lite innblikk i hva terror er og kan være; "dagen som vil forandre Norge."

Spørsmålet nå, når hverdagen etterhvert tar over, må vel være: Hva forandres Norge til? Vi har sett våre politikere, og jeg må si de har vært enestående, mange ganger ta ordet "solidaritet" i sin munn. Frasene har vært mange og vakre. Men skal vår solidaritet være for den norske befolkning og stat, og de som er rammet i denne tragedien, eller skal vår solidaritet gå til de 1 000 000 000 som lever med Utøya hver eneste dag?

Jeg gråter for ofrene og deres pårørende, de har alle min sympati. Jeg er skånet for det verste, men det er likevel nært nok til at jeg har kjent noe av det på kroppen; de har alle min medfølelse. Men solidaritet? Det blir for politisk ladet i en slik situasjon; plutselig blir sorgen en del av et spill, der ord og begreper brukes med tanke på fremtidens makt.

Nei, jeg er sikker på at alle våre politikere, og særlig de som mest direkte ble rammet, er oppriktige og at deres ord er ment som trøstende og samlende omkring en felles fiende: Hatet.
Men for meg er visse ord vanskeligere å forholde meg til enn andre.

Den neste tiden, og de neste årene blir spennende. Hvordan vil denne dagen, og denne kruttsatan, forandre Norge? Det er enighet om at valgkampen i år blir spesiell. Mange av våre innvandringskritikere, også de kvasseste, går ut og moderer sine utspill. Plutselig kan man høre på et teselskap i P4, der to personer (jeg fikk ikke med meg navnene der jeg satt i bilen på vei til Flekkeford) som frem til nå ikke har villet møte hverandre i media, snakker pent sammen om grusomhetene, og er så enige, så enige.

Jeg håper virkelig ikke at debattene fremover blir tannløse i frykt for at en eller annen sosiopatisk kjøttpøkk skal bli inspirert til å bombe Naturvernforbundet pga norsk rovdyrpolitikk.

Vi skal ikke, og kan ikke, lukke øynene for at folk er folk, og rasshøl med IQ nok til å sette sammen en bombe av bæsj, finner man overalt. Uansett politisk og religiøst ståsted, så kan man avle en terrordust, og det skal man aldri glemme. Det har vel vår egen bombebastard vist.

Nå har vi fått kjenne på det fredlige muslimer må kjenne på, når en av deres kanonidioter tar livet av uskyldige barn i deres guds navn.

Uansett terrorens ansikt, tro og overbevisning, så må vi alltid tørre å ta debatten, selv om den er ubehagelig. Vi kan ikke kneble våre motstandere med våre lover, regler og moral, fordi vi da lar den få gro der vi ikke ser den.

Om Norge skal være den nasjonen våre politiske ledere beskriver i dag; samlet, sterk, stolt, åpen, demokratisk og solidarisk, så må vi også åpne for de som roper om begrensninger, de som roper hat, de blasfemiske og de usolidariske.

Men oppe i alt dette, der overfallsvoldtekter ryster vår moral, så må vi aldri glemme http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10080319 .

Vi er ikke alene om sorgen.
Vi er ikke alene om terroren.

Jeg ser (Sentimentalt fjas, fritt etter S.Obstfelder)

Jeg ser på det sorte skriket,
jeg ser på de hvite øyne,
jeg ser på den blodige hånd.

Dette er altså frykten.
Dette er altså hatets hjem.

En tåre!

Jeg ser på de høye spir,
jeg ser på de tusen blomster,
jeg ser på de flettede hender.

Dette er altså sorgen.
Dette er altså tårenes hjem.

De hvite øyne lukker seg. Hånden ble ikke borte.

Jeg ser på de rake menn,
jeg ser på de stolte kvinner,
jeg ser på de lekende barn.

De flettede hender blir mange.

Jeg ser, jeg ser...
Jeg er visst kommet hjem!
Her vokser håpet...

fredag 22. juli 2011

Man skal ikke dø alene!


Etter mer enn ti år som sykepleier, så er det særlig én ting jeg synes er en skam og egentlig pinlig; mangelen på fastvakter til døende. Siden min pasientgruppe er de eldre så skal jeg ikke hevde noe om hvordan det er med fastvakter til de yngre, men for gamlingene våre så er det slik at den døende ligger på avdelinger og enheter, med den samme bemanningen som ellers.

At en person, et menneske som har tenkt, følt og opplevet det livet har å by på av gleder og av sorger, i 60, 70, 80, noen ganger mer enn 100 år, så er det i vårt velferdssamfunn altså slik at mange dør i våre institusjoner mens pleiepersonalet også, og kanskje i større grad, må forholde seg til de som skal leve en stund til.

Alvorlig syke blir meldt til sykehusene som "preterminale", uten ekstra ressurser tilgjengelig, og ofte uten egnede rom for pårørende - om da den døende har pårørende - og blir lagt på et helt vanlig rom, på en helt vanlig avdeling, noen ganger til og med på en flermannsstue; det er ganske mange pasienter på norske sykehus, som opplever å ligge på samme rom som en "preterminal" pasient som gjerne stryker med i nattens mulm og mørke, ikke sjelden med dramatikk.

På sykehjemmene, i kommuner som sliter med både rekruttering og faglig adekvat bemanning, er det absolutt ikke umulig at en uerfaren pleier, knapt ute av videregående skole, blir stående med pleieansvar for 10-15 mennesker med ymse behov og en døende blant disse.

Mange gamle bruker gruelig lang tid på å dø. Særlig når vi i vårt velferdssamfunn har livet som fokus i alle omsorgstjenester, så holdes de gamle i live, til tross for at de ikke vet hvem de er og hvorfor de i det hele tatt er til lengre. Selv om de trygler om å få dø, så skal de holdes i live selv om de har alskens sykdommer, syndromer og funksjonssvikt som gjør at de knapt nok kan bevege øyelokkene for å protestere mot sondematen som blir pumpet inn i de. Det er mange grunner til at vi lever lenge og dør langsommere. Det er mange grunner til at de pårørende er så slitne av sorg og ansvar, at de knapt nok har et liv selv, utenom det å være pårørende.

Vi som samfunn har i stor grad fjernet oss fra døden som tema; vi skal leve!

Men samfunnet har endret seg fra storfamiliene, til kjernefamiliene - mor, far, eventuelt en av de (noen ganger to av hver osv) og 2.5 barn. Vi bor ikke sammen på samme måte som før; institusjonaliseringen (om man kan kalle det det) har frigjort oss fra storfamiliene, og vi har offentliggjort og organisert omsorgen slik at vi kan tilpasse hverdagen til våre jobber og karrierer - til den nye samfunnsstrukturen.

Vi skal leve, men ikke sammen.

Resultatet for svært mange gamle er da ensomhet. Familiene bor langt borte, venner og bekjente dør, og på institusjonene blir man stuet sammen med mennesker man ofte aldri ville ha kastet bort tiden på, om man hadde et valg. De pårørende får et pusterom, der omsorgen for den gamle og syke blir tatt hånd om av profesjonelle.

Men den offentlige omsorgen koster penger, og i vår tid er effektivitet mer verdt enn kvalitet. Joda, det snakkes om de gode omsorgstjenestene, hvor kvalitet og effektivitet skal hånd i hånd. Organisasjonene, som f.eks. Norsk sykepleierforbund, kjemper for at deres medlemmer år mest mulig av kaka og de beste forholdene. arbeidsgiverne vil bruke minst mulig penger på best mulig måte, uten at VG og Dagbladet skriver om omsorgssvikt, hjerteløshet og utnyttelse av arbeidskraften.

Det blir en drakamp om ressursene, og midt i mellom ligger den gamle og dør. Ikke et menneske, ikke en person, men en klient, et hode - et tall.

Det er ikke lengre et spørsmål om personlige behov, om mennesker som bryr seg om hva den døende trenger, men hva som er kravene, pliktene og rettighetene. Disse samsvarer ikke alltid med den frykten og de lidelsene som dødsprossessen ofte medfører.

Ikke misforstå. Jeg skjønner faktisk at ressursene skal fordeles på best mulig, og på mest mulig effektivt vis. all den tid vi har offentliggjort omsorgen, så er ressursfordeling og effektivisering en nødvendighet, selv om det høres kaldt ut. Men det som jeg finner så trist, skammelig og pinlig, er at samfunnet ennå ikke har tatt seg råd til å si:

"Man skal ikke dø alene!"

torsdag 21. juli 2011