tirsdag 17. januar 2012

Pingviner - hva du ikke vet.

Pingvin!



Pingvin; et fantastisk morsomt ord å si. Prøv deg frem i ulike tonefall, trykk, dialekter og aksenter - lek Jim Carrey og Robin Williams med ordet. Syng det, si det, hvisk det, rop det eller brøl det, og med ett kan jeg si at dagen har vært litt morsommere enn det den var.

Men hva er egentlig pingviner? Pingviner er fugler som ikke kan fly, i likhet med strutser, kivier og en rekke andre "fugler" , deriblant høner. Nå skal man vel egentlig ikke si noe stygt om høner, da det for noen kan oppleves som mannssjåvinistisk, men høner er  - vel, de er høner; tenk deg å bli sammenlignet med en høne!

"Hei, jeg er en fugl som ikke kan fly."
"Er du ei HØØØØØNNNNEEEEE ?" (Sagt med nasal irriterende stemme)
"Nei, jeg er en pi..."
"HEI, SJEKK HER'A FOLKENS:  SJEKK DEN SJTØGGE HØNA!"

Neida, pingviner er ikke høner. Pingvinene er skumle! De har isolert seg på de mest iskalde områder av kloden, hvilketvel må tilsi at de er rimelig kalde av seg - ikke alle kanskje, men flesteparten av de vi ser på TV er det. Er liksom ikke like kult med en pingvin på en solfyllt strand i Sør-Amerika kanskje. Nok om det.

De lever sammen i tusentalls og de er monogame; de er altså bevisste på å bevare artens genetiske renhet. Mor og far deler på å ruge eggene, så de er moderne - og har vært det en stund, så de kan vel forsåvidt regnes som tradisjonelle innenfor sin egen tradisjon, og muligens ganske kjedelige.

Men hvorfor har de isolert seg der nede hvor ingen egentlig vil dra? De kan dykke i 18 minutter uten å puste (noe som sier seg selv, for pingvinfisk finnes ikke så langt jeg vet. Men kanskje de burde det - egentlig?), helt ned til over 200 meter og de svømmer i tusen kilometer i timen! I hvertfall 30-40 km/t. Og det er fort om man sammenligner med meg; veldig fort.

Hva gjør de der nede? Hvorfor må de være under vann, så dypt, så lenge? På et av de mest isolerte, menneskefrie områdene i verden, finner man en fugl (som ikke kan fly!!!) som forsvinner ned i ishavsdypet i lange perioder av gangen. Helt motsatt av alle andre fugler. De aller fleste fugler kan fly og de aller fleste fugler klarer å fange fisk på få sekunder med vannkontakt; de trenger ikke å være under vann i nesten en halvtime for å finne en fisk. Havet er jo fullt av fisk, og i tillegg spiser disse pingvinene krill og blekkspurt m.m.

Blåhvalen lever av krill! Verdens største dyr lever utelukkende av krill - hvor forbanna vanskelig kan det være får en pingvin å spise seg mett på krill?

Så hvorfor er pingvinen så lenge under vann? Tenk på strutsen. Dette ondskapsfulle beistet med digre klør og giftige tenner. Tenk bare hva den kunne ha funnet på med tid, skjul og nøye planlegging. Se for dere så pingvinene:

De ser søte og uskyldige ut, de har isolert seg fra resten av verden som nærmest det eneste landdyret i antarktiske strøk, de samarbeider nøye om oppdragelsen av barna sine og innsamling av mat - de er likestilte faktisk. Tenk dere så hva vi mennesker kunne ha utrettet om vi virkelig var likestilte og monogame, der det eneste mål var artens overlevelse.

Tenk dere så hva vi ville gjort om en annen art truet vår fredfulle eksistens.

Tenk om...

(Foto: www.photosension.dk)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar