fredag 28. september 2012

NRK: Sykepleierne bruker for mye tid på dokumentasjon.

I en sak på NRK's morgennytt, basert på en artikkel i Aftenposten får vi vite at sykepleierne bruker i snitt 8 timer i uka på å dokumentere  den jobben de gjør; tid som kunne vært brukt på pasienter.

I en bisetning får vi også vite at der man før kunne ringe til fysioterapeut, må vi nå henvende oss skriftlig.

Relaterte artikler:
Rapporter blir sjelden lest
Jeg bruker 12-15 timer på rapportering

Dokumentasjon først: Dokumentasjonen er pleiernes kommunikasjonsverktøy der de planlegger, rapporterer og legger til rette en mest mulig effektiv behandling av den enkelte pasient. Den skal sikre kontinuitet, sikkerhet og kartlegging av pasientens helsetilstand, og den er ofte mangelfull om noe annet fordi pleierne ofte må prioritere direkte pasientkontakt fremfor å dokumentere det som skjer.

Dokumentasjonen skal altså være et verktøy som gjør pleien mer effektiv, målrettet og individuell; en bedre pleie.

Når det gjelder fysioterapi, så mener jeg det er et større problem at det ikke er et krav om en egen fysiotjeneste i institusjonene, som kan sikre en vedvarende, målrettet fysioterapeutisk behandling av mennesker som så absolutt har enorme behov for trening og terapi, et tilbud pleietjenesten på ingen måte har forutsetninger til å ivareta.

Om NRK i det hele tatt skulle bry seg med å lage en sak om hvor lite tid pleierne har til pasientene, så burde de lage en sak om bemanningssituasjonen i institusjonene rundt om i landet. At det på et sykehjem er en bemanning på 1:15-20 (en pleier på 15 til 20 pasienter) om natten er ikke uvanlig.

Det finnes kun anbefalinger om krav til antall pleiere pr pasient, det er ingen krav om hvor mange pasienter en pleier skal ha ansvaret for, og det er i mange institusjoner rundt om hvor man hører om pasienter som dør alene fordi det ikke er penger til fastvakt i livets sluttfase.

Kravet er  visstnok at det skal være "forsvarlig drift". Hva som er forsvarlig for en økonom er tydeligvis veldig annerledes enn hva jeg mener er forsvarlig.

En pleiers hverdag går med på å hjelpe pasienten med stell, påkledning, mat, aktivisering, pleie av ulike tilstander og problemer. Man skal takle adferdsproblematikk, vold og trusler, og man skal forholde seg til ulike psykiske tapsreaksjoner som depresjoner. Man skal  Noen pasienter er mer oppegående enn andre, men poenget med et sykehjem er at her bor mennesker som ikke er i stand til å bo hjemme selv med besøk av hjemmetjeneste.

Det er vel godt å vite at den pleieren som serverer bestemor frokost i timen før har hjulpet en 4-5 pasienter med dobesøk og sårskift, fordi det ikke er penger eller krav til eget kjøkkenpersonell.

Det er jo ikke noe å bry seg om at pleierne bruker tid på å vaske klær, rullestoler og så videre i stedet for å pleie pasienten, fordi det ikke er penger til en renholdstjeneste som gjør noe annet enn å vaske gulv og toaletter.

Det er fint at pleierne må prioritere basisoppgaver som mat og toalett fremfor aktiv trening og aktivisering, hvilket fører til immobilisering og sykdomsforverring, fordi det ikke finnes noen fysiotjeneste eller aktivitører som kan noe annet enn bingo og brodering til folk som er istand til å komme seg ned på Aktiviteten mer eller mindre på egenhånd.

Jodda, jeg skjønner det er begrenset på hva vi kan bruke av midler på helsetjenester, men da må det også være politkere som har baller nok til å si "Sykehjem er dødens forgård, og for å holde budsjettet bør beboerne dø raskest mulig med hjelp av mest mulig morfin.", og legge de etiske og kvalitetsmessige krav til sykehjemsdrift i forhold til dét.

Skal vi opprettholde den livskvalitet og etikk som det blir predikert fra politisk hold, så må det også prioriteres økonomisk.

Helse koster penger. MANGE penger! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar