onsdag 15. februar 2012

Demente Tor (79) frøs i hjel - ingen overraskelse desverre

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10069362

Alle institusjoner, det være seg sykehus, sykehjem, eldresenter osv osv, har redusert bemanning på natten, naturlig nok. Det skjer jo som oftest ikke like mye på natten som på dagen, og det er slik det skal være. eg har jobbet ved et relativt velbemannet sykehus, og også der har pasienter stukket seg vekk og noen ganger med uheldige konsekvense. Jeg har sågar opplevet å komme inn på rom der pasienten har dødd iløpet av de to-tre timene det var gått mellom tilsyn. Ingen særlig god oppevelse egentlig.

Men til eldreomsorgen: Slike historier som artikkelen forteller om kommer ikke som noen overraskelse på noen i helsevesenet, og det er flere av oss som har påpekt en lange rekke faremomenter i forhold til beredskap på natt. Jeg er selv nattevakt på 12. året, og har vært i mange diskusjoner omkring antall nattevakter, og beredskapen på nattestid. Svaret man får fra nærmeste leder er som oftest: "Jeg ser det, men jeg får ikke midler til det." Og svaret man får fra ledelsen høyere i systemet er stort sett svada, og det koker alltid ned til økonomi. Greit nok.

Det er et misforhold her. Mellom de forventninger vi har til de offentlige institusjonene, de forventningene vi har til prinsippene rundt menneskeverd og -respekt og hva som er praktisk mulig. All den tid det er mennesker det dreier seg om, så vil det skje uhell; vi kan ikke sikre oss mot alt mulig. Som i denne historien:

 Jeg tolker Tor som en relativt velfungerende mann, men muligens begynnende dement, som av en eller annen grunn (og der er mange av de - samlebetegnelsen kalles "akutt forvirring"), fant det fornuftig å klatre ut av vinduet sitt og desverre endte opp med å fryse i hjel. Problemet synes å kunne vært unngått med en nattevakt.

Joda, godt mulig utfallet kunne blitt annerledes med en nattevakt, men ikke nødvendigivs. Det går på natten ikke sjelden 2-3 timer mellom hvert tilsyn. Tor kunne gjerne ha vært ute i 2-5 timer før han ble funnet uansett; jeg sier ikke at fraværet av nattevakt forsvares av dette, men at problemet er langt mer enn manglende personell.

Det er en rekke begrensninger på hva helsepersonell kan gjøre i forhold til overvåkning; at vi åpner døren og fysisk går inn til beboere er helt greit. At man innstallerer et alarmsystem som varsler når beboeren berører gulvet av en elller annen grunn, eller at det er alarmer på vinduer og dører, det er ikke greit - da må det bl.a. fattes vedtak om samtykkekompetanse og ikke minst er det snakk om  økonomi.

Det er en lang rekke regler som sier noe om låste dører, selv i en tid der teknologi enkelt kan ivareta brannsikkerhet.

Så er det snakk om verdighet: Man skal være rimelig sikker på at en person ikke vet hva han/hun vil, eller i stand til å ta vare på seg selv, eventuelt vurdere konsekvensene av sin adferd i forhold til sin situasjon, før man går inn med tvangsvedtak, eller overvåkning. Jeg opplever brukere som ikke ønsker tilsyn om natten fordi de blir vekket og jeg har opplevet de som er blitt livredd for denne ukjente fyren som sniker seg rundt på natta - gjerne samme person.

Jeg har gjennom mange år som nattevakt påpekt at sikkerheten er potensielt dårlig for pasientene om nettene; at man ikke har muligheten til å holde kontinuerlig oversikt av alle er en sak, men dersom det skjer akutte tilfeller eller ndre personellkrevende hendelser, så vil det være en lang rekke brukere som ikke får tilsyn på lang tid, fordi man opererer med minste minimumsbemanning hvilket i hovedsak går mer på fysiske omgivelser, enn hvilke pleiebehov brukerne har, eller hvor mange de er.

Jeg takker avisene for at de setter fokus på tilstandene rundt omkring i gNores helsevesen, men jeg etterlyser en noe balansert journalistikk. Når tilfellet Tor dukker opp, så hadde det vært fint å vite mer om bakgrunnen til at bemanningen var som den var, og om det var noen spesiell grunn til at disse trengte døgnkontinuerlig bemanning.

Jeg etterlyser også i denne sammenheng, intervjuver fra politikere og styreadministratorer, om hva som kan gjøres. Hva sier fagforbundene? Hva sier de som kan gjøre noe som helst med saken? De er vel mer interessante å høre fra enn oss som skriver i kommentatorfeltet?

...og ikke minst et ord fra Jensemann om hans gylne eldreomsorg - eller er det greit at det glimrer uten å være gull, Jens?

"- Nei, det kommer ikke til å skinne av eldreomsorgen. Det jeg har sagt er at vi ikke kommer til å gi skattelette før det skinner av eldreomsorgen. Det er mange store og uløste oppgaver her. Ikke minst blir vi, om ikke så mange år, over dobbelt så mange eldre over 80. Vi må bruke store penger, sier Stoltenberg."
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=594681

Jeg føler på gikta at det kan gå lang tid før skattelettet kommer.

1 kommentar:

  1. Godt arbeid ... unikt område og interessant å ... keep it up ... ser frem til flere oppdateringer.
    Boligalarm uten binding

    SvarSlett